Avui tancat
Demà obert: 09:15-13:00, 16:30-20:00

VACUNEM CONTRA LA GRIP

Temps de lectura 2 min.

AQUEST ANY SI - Inici de la campanya antigripal el proper dia 25 octubre. 

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa cada any una campanya de vacunació antigripal estacional, que s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip  i també a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara els professionals de la salut.

El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any.

No obstant això, la vacunació no sempre impedeix contraure la grip: l'efectivitat depèn del grau de similitud entre les soques vacunals i les soques gripals circulants. També és menor entre persones amb factors de risc que entre els professionals sanitaris. També cal tenir en compte que en molts casos els símptomes gripals que apareixen en les persones vacunades no són grip sinó altres virasis freqüents en l'època de la vacunació. 

La vacunació de la grip està indicada per a tots els professionals sanitaris.

Els professionals sanitaris no vacunats poden transmetre el virus de la grip als seus pacients mentre els atenen, i també a les persones del seu entorn familiar.

Això és encara més important i preocupant en el cas de malalts amb alt risc de complicacions a causa de la grip, i també d'hospitalització i de mort. Els professionals sanitaris no vacunats poden ser un factor clau en l'extensió de brots epidèmics en centres sanitaris.

Cal recordar que:

  • Entre un 30% i un 50% de les persones infectades amb el virus de la grip poden restar-hi asimptomàtiques, però poden transmetre'l a les altres.
  • El virus de la grip és contagiós des d'un dia abans del desenvolupament dels símptomes fins a cinc dies després.

Per aquests motius, fins i tot els professionals sanitaris que deixen d'anar a treballar quan presenten símptomes, conscients del seu paper com a vector de transmissió de la malaltia, poden transmetre la grip en el període asimptomàtic.

En les èpoques d'epidèmia, si no es vacunen, els professionals tenen una probabilitat molt més alta d'emmalaltir (ja que estan en contacte amb molts casos de grip) i, per tant, de no poder desenvolupar la seva tasca assistencial en un moment en què l'activitat és molt més alta del que és habitual (amb el perjudici que comporta per a la salut individual i col·lectiva).

(Font CATSALUT)

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris